srijeda, 7. rujna 2016.

Napravite sebi domaći pinđur odnosno šalšu

Donosimo jako ukusan, a opet jednostavan recept za pripremu domaćeg pinđura. Pinđur ili šalša je zapravo umak koji se može kombinirati na mnoge načine.

Ovo je jedna od najboljih verzija pinđura. Recept je super ukusan i veoma jednostavan za napraviti. Svakako isprobajte i obavezno zapišite u svoj maleni kuhar.
Sastojci potrebni za pripremu pinđura su: 4 kg paprike za ajvar (crvena roga paprika), 2 kg oguljenog paradajza, 1/2 glavice češnjaka, 1 veća vezica peršinovog lista, 2 ravne žlice soli, 4 žlice šećera, 2,5 dl ulja, 1/2 dl domaćeg jabukovog octa i 2 feferone.

U nastavku pročitajte kako se radi domaći pinđur

Priprema je jednostavna pa evo kratkih uputa: Papriku ispeći na roštilju, oguliti ju i isjeckati na sitne komadiće. Nemojte papriku mljeti u mašini, neka ostanu tragovi komadića. Oguljeni paradajz isjeckati i staviti na lagano ugrijano ulje i dodati mu sitno sjeckani češnjak i kuhati dok se paradajz ne raspadne, dodati sjeckanu papriku, sjeckani peršinov list, ocat, sol, šećer, sjeckane feferone i kuhati oko 1h da dobije finu gustoću.
Napunite u staklenke, pustite da se malo ohladi i dobro zatvorite poklopcem. Ovo je mjera za jednu turu, dobije se oko 11 kom malih bočica od 3 dl, naravno, po želji udvostručite količinu sastojaka radi veće količine.

Nema komentara:

Objavi komentar