četvrtak, 17. ožujka 2016.

Napravite sebi pijani džem od naranče i kumkvata

Donosimo još jedan recept od kumkvata, ovog puta za pijani džem od naranče i kumkvata.

Prvo da napomenemo da ovaj džem treba pripremati isključivo od provjerenih organski uzgojenih naranči i kumkvata.
Kao i kod svakog voća, jako je važno birati plodove koji nisu tretirani kemikalijama, a to se posebno odnosi na plod kumkvata jer je njegova kora jako ukusna i jestiva.
Gornja napomena je posebno važna jer će te za ovaj recept koristiti koru od citrusa, a ne sami plod.
Kumkvat je posebno cijenjeno citrusno voće jer ima slatku i aromatičnu koru koja je jestiva u svježem stanju. Recept za pripremu ovog džema traži da imate 10 kg voća, odnosno 5 kg naranči i 5 kg kumkvata, te koru skinutu s još 5 kg naranči.
Sastojci za pripremu džema: kora od 5 kg naranči, 5 kg cijelih naranči deblje kore, 5 kg kumkvata, 12 dcl bijelog Porta, 2,5 dcl Grand Marniera (Cordon Rouge), 3,5 kg šećera i još šećera za šećerenje kore.
Koraci prije same pripreme džema: Naranče trebate oguliti, pa koru staviti u veću količinu hladne vode koju dva puta dnevno mijenjamo. Na ovaj način produžit ćete trajanje kore. Ovaj postupak može trajati od 2 do 5 dana zavisno o sorti naranče, koliko joj je kora gorka. Koru svaki dan trebate kušati i kada osjetite da više nije gorka prekinite sa namakanjem. S oguljenih naranči odstranite svu bijelu pokožicu i naranče narežite na male komadiće. Pri tom sakupljajte sav sok koji će curiti. Pulpi naranči trebate dodati oko pola kilograma šećera što je dovoljno da potaknete iscjeđivanje soka. Ostavite preko noći. Sutradan naranče sa sokom i šećerom prokuhajte desetak minuta kako bi spriječili eventualno kvarenje tijekom idućih dana koliko trebate čekati da kora izgubi gorki okus. Prokuhane i ohlađene naranče odložite u hladnjak. Kada su kore poprimile ugodan okus, trebate ih ocijediti i uvaljati u šećer te posložiti u jednom sloju po većoj površini kako bi se počele sušiti.
Kumkvat narežite na polovice i četvrtine, odstranite sjemenke i izmiješajte ga sa šećerom. Ostavite preko noći tijekom koje će kumkvat otpustiti dio soka. Stavite u posudu debelog dna i počnite polako zagrijavati uz stalno miješanje.
Kada se šećer sav otopi, a sok lagano zakuha dodajte 1 litru vrele vode i nastavite polako kuhati uz postepeno nadopunjavanje vrelom vodom, onoliko koliko ispari. Stalno čuvajte istu razinu. Kumkvat treba kuhati sat vremena nakon čega 70% smjese štapnim mikserom pretvorite u kašu koju izmiješate sa ostalih 30% neizmiksane smjese kako bi u ukupnoj masi zadržali komadiće voća. Ovu smjesu odložite u hladnjak dok čekate narančine kore da otpuste gorčinu.
Nakon 2 dana sušenja, narančina kora već je izgubila znatni dio vode. Okusi i mirisi već su se dovoljno koncentrirali, a kora je već dovoljno suha da može dati džemu potrebnu gustoću.
Napola osušene kore izmiješajte sa sokom i komadićima narančine pulpe koju ste još prije prokuhali sa šećerom i pohranili u hladnjak. Dobivenu masu dobro izmiješajte s bijelim Portom i stavite da kuha. Potrebno je lagano kuhati, na rubu vrenja oko 45 min. Štapnim mikserom 70% mase pretvorite u gustu homogenu kašu kojoj trebate vratiti preostalih neusitnjenih 30%  kako bi u ukupnoj masi zadržali komadiće i kore i pulpe. Ovu masu od narančinih kora, pulpe i soka trebate pomiješati sa već prethodno napravljenom masom od kumkvata. Nastalu smjesu uz stalno miješanje još jednom zakuhajte na laganoj vatri, održavajući petnaestak minuta na rubu vrenja nakon čega vatru trebate ugasiti, a u smjesu uliti 2,5 dcl Grand Marniera (Cordon Rouge) i dobro ga umiješati. Vruću smjesu pretočite u vruće staklenke koje kasnije trebate čuvati u mraku na hladnom mjestu.

Nema komentara:

Objavi komentar