subota, 18. ožujka 2017.

Trputac - Prirodni lijek za čišćenje krvi, bubrega i pluća

Trputac je biljka koju koristimo u raznim situacijama. Dokazano pomaže kod izbacivanja sekreta, hripavca, astme, upale pluća, a stvara i averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom.


Trputac prije svega koristimo kod oboljenja dišnih organa, osobito kod jakoga katara, kašlja, hripavca, plućne astme, pa i tuberkuloze pluća.

Trputac – Ljekovita biljka koju često zanemarimo

Već smo kazali da je trputac koristan u raznim situacijama. Ova biljka dobro djeluje kod bronhitisa i drugih plućnih poteškoća.

Evo jedan recept za ljekoviti čaj od ove biljke

U šalicu hladne vode stavite krišku limuna i punu čajnu žličicu smeđeg kandisova šećera. Tu smjesu zakuhajte i pustite da četiri do pet puta zakipi. Nakon toga skinite sa kola i dodajte punu čajnu žličicu čajne mješavine.
Pustite da odstoji pola minute. U teškim slučajevima uzimajte četiri do pet puta dnevno svježe pripremljen čaj. Pijete ga gutljaj po gutljaj toliko vruć koliko možemo podnijeti.
Trputac još od davnina omiljeno sredstvo za liječenje rana. Svježi smrvljeni listovi pomažu kod ogrebotina, posjekotina, uboda osa, čak i kod ugriza bijesnih pasa, otrovnih životinja i zmija, kod ovih posljednjih u nuždi, ako nema liječnika.

Dobar je protiv pojave žuljeva

Dovoljno je da stavite list ove biljke u cipele. To će vas oslobodit žuljeva koje ste dobili hodanjem.

Trputac i mažuran odlična su kombinacija

Svaka zloćudna oteklina splasne ako ju njegujemo svježe smrvljenim listovima. Listovi pomažu čak i kod zloćudnih oboljenja žlijezda. U tim je slučajevima dobro svježi mažuran, u hitnim slučajevima može biti i osušeni, staviti u maslinovo ulje. Mažuran stavite u bocu, prelijte uljem i ostavite 10 dana na toplom. S tako pripravljenim mažuranovim uljem namažite oboljele žlijezde, zatim stavite zdrobljeni list trputca i zavežite s krpom. Za kratko vrijeme nastupit će poboljšanje.

Recept za pripremu sirupa od trputca

Dvije pune pregršti opranih listova biljke sameljite u mašini za mljevenje mesa. Toj lisnatoj kaši dodajte malo vode, da se ne slijepi, 300 g nerafiniranoga šećera i 250 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijte u bočice i čuvajte u hladnjaku.

Nema komentara:

Objavi komentar