srijeda, 26. travnja 2017.

Đumbir: Recepti koji će vam dobro doći

Đumbir je ljekoviti korijen koji u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem radi čuda.


Naučite iskoristiti ovaj maleni, neugledni korijen na najbolji mogući način. Mnogi ljudi svjedoče njegovom djelovanju, kao i suvremena istraživanja koja su dokazala ljekovitu moć ove biljke. Još uvijek se provode razni testovi, a rezultati nas uvijek zapanjuju u pozitivnom smislu.
Više o đumbiru pročitajte na ovom linku, a mi ćemo u nastavku spomenuti neke jako dobre recepte koji vam mogu pomoći.

Recepti za ljekovite pripravke od đumbira

Odaberite za sebe lijek koji vam je potreban, pripremite ga sami kod kuće i uzimajte prema preporuci.

Slatki, zeleni super-napitak

Osvježavajući smoothie smiksajte od šalice špinata, jedne žličice svježe naribanog đumbira, dvije šalice narezane breskve i 1/4 šalice vode. U to dodajte dvije šalice meda, pa miksajte u blenderu dok ne dobijete pitku smjesu.
Napitak možete piti kao međuobrok ili prije treninga želite li potaknuti metabolizam i ubrzati skidanje kilograma.

‘Pikantni’ detoks pluća

Čišćenju pluća pomaže i čaj od đumbira koji ćete pripraviti tako da narežete svježi korijen đumbira na kriške i dodate u uzavrelu vodu te kuhate pet minuta, a zatim procijedite kroz čistu pamučnu gazu. U čaj prema želji možete dodati med, limun, cimet, kardamom i klinčić.

Specijalna pasta s češnjakom

Pastu za borbu protiv malignih bolesti pripravite od 120 grama češnjaka, 120 grama đumbira u prahu i žlice maslinova ulja koje pomiješajte mikserom ili sjeckalicom sve dok ne dobijete finu kremastu smjesu.
Znanstveno je dokazano da đumbir daje pozitivne rezultate u liječenju raka debelog crijeva i prostate.

Želatina pomaže kod bolnoga grla

Uzmite dva limuna i dva korijena đumbira veličine vašeg srednjeg prsta i kažiprsta zajedno te malo meda. Limun i đumbir narežite na kriške pa u staklenku slažite red limuna pa red đumbirova korijena. Lagano ulijevajte med u staklenku pazeći da ispuni sve međuprostore te prekrije đumbir i limun.
Čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak. S vremenom, smjesa će postati želatinasta i tada je spremna za uporabu. Kad vam zatreba napitak za bolno grlo, uzmite dvije do tri jušne žlice želatine zajedno s komadima đumbira i limuna i stavite u lončić s proključalom vodom. Ostavite tri četiri minute pa pijte procijeđeno.

Pivo od đumbira dobro će doći protiv prehlade i gripe

Rješavanje bolova u mišićima, kao i bolova reumatoidnog artritisa riješite pivom od đumbira. Ulijte 450 mililitara filtrirane vodu u lonac i stavite lonac na vatru da uzavre. Nakon što voda počne ključati dodajte 200 grama oguljenog i nasjeckanog đumbira. Smanjite vatru i kuhajte još pet minuta. Zatim ostavite smjesu da stoji 20-tak minuta. Procijedite.
Pripremite sirup u zasebnoj zdjeli: otopite 200 grama šećera šećer sa jednom šalicom filtrirane vode i prokuhajte. Pomiješajte pola šalice soka đumbira s 1/3 šalice sirupa i pola šalice mineralne vode. Dodajte malo meda i nekoliko kapi soka od limete. Možete ga ukrasiti s kriškama limuna. Pivo od đumbira može smanjiti simptome prehlade i gripe, te je koristan za poboljšanje cirkulacije krvi i sprečavanje raka.

Ukiseljeni đumbir

Pospite 120 grama tanko narezanog svježeg đumbira s dvije žličice soli, dobro promiješajte i ostavite da odstoji deset minuta. Potom dobro isperite sol. Uspite šalicu rižina octa i 3/4 šalice šećera u zdjelicu, pa lagano zagrijte dok se šećer otopi. Prelijte otopinu preko đumbira i ostavite preko noći.
Pohranite u hladnjaku i pojedite tijekom mjesec dana.

Čaj od đumbira dobar je protiv migrene

Za čaj je potrebno 2 žličice svježeg đumbira (može i sušenog) i 2,5 dl vode, a pola limuna i žličica meda dodaju se nakon što se napitak malo ohladi. Čim osjetite simptome migrene, počnite piti čaj i to najmanje 4 – 5 puta dnevno.

Cirkulacija se pokreće uz obloge s đumbirom

Za trljanje đumbirovim oblogama najprije u loncu zagrijte oko pet litara vode. Naribajte korijen đumbira u pamučnu vrećicu ili gazu, čvrsto je svežite pa stavite u vruću vodu. Pri tom je važno da voda ne vrije i da se đumbir ne kuha kako ne bi izgubio vrijedne sastojke zbog kojih su oblozi ljekoviti. Nakon nekoliko minuta kad voda postane zlatno-smeđa umočite ručnik i dobro ga ocijedite, držeći ga za suhe krajeve. Žustro istrljajte ruke, noge, leđa, vrat i ramena, trbuh i područje dekoltea, ali ne i grudi.

Ušećereni đumbir

Đumbir koji ste iskoristili za izradu sirupa ne bacajte već ga možete ušećeriti. Šalicu kuhanog đumbira (može i svježeg) stavite u tri decilitra vode zakuhane s velikom šalicom smeđeg šećera pa miješajte sve dok voda ne ispari nakon čega će se šećer hvatati za komade đumbira. Ovako pripremljeni đumbir, dok je još topli, možete dodatno, prema želji, uvaljati u kristal i smeđi šećer.

Sirup od đumbira liječi kašalj i grlobolju

Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena.
Razmutite sirup s vodom, a pripravljenom soku možete dodati malo svježe paprene metvice ili matičnjaka.

Nema komentara:

Objavi komentar