ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Glog: Ljekovita snaga crvenih bobica

Kinezi jako dugo poznaju ovu biljku, a nekada su od gloga radili fermentirano piće, čije smo ostatke pronašli u 9000 godina starim lončanicama.


Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Kristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.
Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, no danas je proširen po čitavom svijetu. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvjeđe kruške.

Glog kao prirodni lijek

Glog je jedan od poznatijih prirodnih lijekova za srce. Ova biljka u sebi sadrži aktivne tvari s antioksidacijskim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.
Moderna istraživanja su potvrdila djelotvornost ove ljekovite biljke. Naučnici smatraju da glog može spriječiti pojavu infarkta. Svi koji imaju problema s visokim krvnim tlakom, koji imaju visoku razinu kolesterola i opasnost od otvrdnjivanja krvnih žila, mogu isprobati ljekovite pripravke od gloga. Također, glog će dobro doći i osobama koje pate od srčanih kriza, i drugih sličnih bolesti.
Glog je biljka koja se danas koristi za čuvanje zdravlja krvožilnog sustava, visokog krvnog tlaka, slabljenja srčanog mišića i kod srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i učinkovit lijek za tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovanih faza.
Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića.
Smatra se da bi svaka osoba iznad 50 godina starosti trebala povremeno uzimati tinkturu gloga. To naravno treba provoditi samo uz prethodno savjetovanje sa liječnikom.

Recept za lijek od gloga

U nastavku ćemo napisati neke recepte, za ljekovite pripravke od gloga.

Ljekovite kapi od gloga

Uzmite 20 grama usitnjenih listova i cvjetova, te ih prelijte sa 200 ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i profiltrirajte. Potrebno je piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti. Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.

Ljekoviti sirup od gloga

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da u potpunosti potopite bobice. Izblendajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se lagano kuha pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata. Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće. Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim, pa ga lagano kuhajte dok ne ostane 1/4 mješavine. Pretočite u sterilne boce i uzimajte 6 do 12 žlica dnevno.
Rok trajanja ovog sirupa je neograničen. Naravno, dobro ga je potrošiti u nekom razumnom periodu.

Nema komentara:

Objavi komentar