Za mnoge recepte koristi se sastojak pektin. Da bi naučili sami praviti pektin kod kuće, evo kratkih uputa.
Dakle, kako se pravi domaći pektin? Slijedite naše upute da ne idete u trgovinu zdrave prehrane.Recept za domaći pektin
Potrebno vam je kilogram organskih jabuka i 2,5 litre vode. Isjeckajte jabuke na kriške, očistite od sjemenki i peteljki, pa ih stavite u lonac sa debljim dnom i prelijte ih vodom, potom poklopite.Kuhajte na jakoj vatri, jer pektin mora u najbržem mogućem roku da dostigne visoku temperaturu. Ostavite da se kuha oko 25 minuta sve dok se smjesa ne zgusne tako da ostane polovina od početne.
Po potrebi promiješajte s vremena na vrijeme i smanjite temperaturu. Smjesu potom procijedite kroz cjediljku, pa vratite da se dokuha još desetak minuta. Pretočite u sterilne staklenke, pa odložite u frižider.
Dobiveni pektin bi trebalo da podsjeća na žele smjesu.
Nema komentara:
Objavi komentar